Депутатите приеха на второ четене Закона за ВЕИ (законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на второ четене Закона за ВЕИ (законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Приеха Закона за ВЕИ

Депутатите одобриха на второ четене Закона за ВЕИ (законопроект за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници).

Той цели поощряване на производството и потреблението на сила от възобновими източници в превоза, възобновими течни и газообразни транспортни горива от небиологичен генезис и рециклирани горива в превоза, както и насърчаване на активността на произвеждащите потребители и основаване на условия за подкрепяне на тази активност.

Предвижда се въвеждане и използване на механизми за понижаване на административната и финансова тежест по отношение на дейностите на произвеждащите консуматори,

в това число посредством използването на чисто отчитане и виртуално чисто отчитане.

При дълготрайно обмисляне по отношение на въвеждане на национални схеми за подкрепяне потреблението на сила от възобновими източници се взимат поради резултатите от направена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) оценка за успеваемостта на схемите за подкрепяне за електрическа сила от възобновими източници и тяхното влияние върху другите групи консуматори и върху вложенията, взеха решение още законотворците.

Също по този начин министърът на енергетиката, министърът на околната среда и водите, министърът на районното развиване и благоустройството и министърът на превоза и известията

разработват План за установяване на зони за създаване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници.

Разработването на Плана за установяване на зони за създаване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници, а точно вятърни, фотоволтаични и водни електрически централи на сушата, вятърни електрически централи в морето и фотоволтаични електрически централи във вътрешни водни обекти, ще се прави при отчитане на националната цел за дял на силата от възобновими източници в брутното извънредно ползване на сила и с плануваните конфигурирани мощности за произвеждане на електрическа сила, избрани в Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата на България. То ще се преценява и с капацитета за произвеждане на електрическа сила от вятърна, слънчева и водна сила в съответните зони,

както и с плануваното ползване на електрическа сила в страната.

Депутатите записаха, че министърът на енергетиката, министърът на околната среда и водите, министърът на районното развиване и благоустройството, министърът на превоза и известията и министърът на земеделието и храните разработват План за установяване на предпочитани зони за развиване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници. Планът се създава с присъединяване на Националния съвет по биологичното многообразие и Националния експертен съвет по изменение на климата.

Според " Възраждане " този закон е неточност, а задачата била 700 милиона евро да бъдат усвоени от компании на " Киро и Асен ".

Радослав Рибарски от Политическа партия показа, че хората желаят сами да създават електрическата си сила и остатъкът да бъде присъединяван в мрежата. Именно за това става въпрос в този закон, увери депутатът.

Тук приказваме в огромна степен за транспониране на инструкция, сподели и Жечо Станков от ГЕРБ.

Ако не я въведем в законодателството си, ще плащаме санкция от близо 1 милион лв. месечно.

Със законопроекта се регламентират цивилен енергийни общности, които могат да създават, използват, съхраняват и продават енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ), и по-точно - непотребните количества сила, като равнопоставен участник на пазарите на сила в това число посредством двустранни контракти за закупуване на електрическа сила. Ще могат и да могат да споделят в границите на общността силата, създадена от съоръжения, притежавани от общността, при ценене на правата и отговорностите на членовете като консуматори и имат достъп по недискриминационен метод до всички подобаващи пазари на сила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР